29/09/2022 10 клас класна година:" Про червону кнопку ,та ядерну зброю."

  Що таке ядерна зброя?



По перше, потрібно сказати, що ядерна зброя сьогодні є найбільш руйнівною і смертоносною з усього, що вигадало людство. Її основний принцип – це використання енергії ядерної реакції, яка вивільняється під час вибуху. Почалися розробки такої зброї ще на початку ХХ століття, потім розробками ядерної зброї займалися у Німеччині часів Другої світової війни. Вчені, які змогли евакуюватися до США, розробили ядерну зброю, вона з’явилась у США у 1943 році. Атомна і ядерна зброя – одне й те саме, інше – це воднева бомба, вона на геть інших принципах. У США в тих роках було всього три бомби. Бомба "Трініті" у 1943 році була випробувана. Інші дві були використані під час Другої світової війни.

Чому було використано ядерну зброю і коли це було?

Єдиний в історії випадок використання ядерної зброї – це скидання двох бомб на Хіросіму та Нагасакі, японські міста, в серпні 1945 року. Німеччина тоді вже підписала капітуляцію, а Японія ще не здавалась, тому американці спочатку робили ультиматум, що потрібно здатися, або ми використаємо зброю, яка повністю поставить вас на коліна. В американської армії були величезні втрати, тому вони з різницею у три дні скинули дві бомби.

Чому були обрані саме ці міста?

Більш-менш випадково. Наприклад, на Хіросіму не планували кидати, планували кидати на містечко поряд, де виробляли зброю, але воно було закрите хмарами, воно було недоступним для літаків. Тому скинули на запасну ціль. Підрив був приблизно на висоті 50 метрів і ці два міста були повністю знищені.

Що є найбільш небезпечним під час вибуху ядерної бомби?

Найбільш небезпечною дією є не "гриб", який ми всі бачили на малюнках. "Гриб" це те, що вибух підіймає у повітря. Основне – це ударна хвиля і світлова хвиля. Дивитись на ядерний "гриб" неможливо – повністю випалює очі. І якщо людина ближче перебуває – отримує опіки всього тіла. Ступінь опіків дуже залежить від відстані до епіцентру вибуху. Були поодинокі люди, які вижили, вони були далі від місця вибуху. Ще одна людина, яка перебувала дуже близько, але була в кам’яній будівлі, і тому нічого з нею не сталося. Питання в тому, що японські будівлі того часу вони були "паперові", тому ця бомба була дуже нищівною. У кам’яних будівлях люди виживали. Але ядерна зброя небезпечна не лише вибухом, а і подальшими наслідками радіації.

Які наслідки радіації від вибуху атомної бомби?

Фактично, радіація на місці відходить швидко, дуже швидко. І тільки в епіцентрі вибуху вона може бути тривалий час. Чим далі – тим менше. Ось ця радіація дає зміни в організмі людини, і в результаті – величезну кількість захворювань. Що ще треба розуміти? Ми фактично не знаємо, які можуть бути наслідки. Тільки дві бомби за всю історію були скинуті, і те, що там було – це невеликі за розмірами та потужністю бомби. Зараз більш потужні бомби. І що буде після використання ядерного заряду – це велике питання.

Чи можна порівнювати вибух атомної бомби та вибух на Чорнобильській АЕС?

Це досить різні процеси. Якщо розуміти, ядерна бомба – це моментально, вибух і все. А в Чорнобильській АЕС було постійне, радіація і радіоактивні елементи йшли досить довгий час. Бомба підірвалась – і далі радіація почала зменшуватись, а тут воно постійно підсилювалось, поки не змогли реактор засипати.

Скільки держав зараз мають арсенал ядерної зброї і які це держави?

Офіційно зараз мають ядерну зброю вісім держав: РФ, США, Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан та Північна Корея. Деякі називають ще Ізраїль, але Ізраїль не підтверджує і не спростовує наявність у себе ядерної зброї.

Яким чином у СРСР з’явилась ядерна зброя?

Після того як американці використали цю зброю, радянський союз, який мав деякі напрацювання, за допомогою шпигунів викрав документацію. На основі цієї американської документації була розроблена радянська ядерна зброя.

Чи будь-яка держава може її зараз розробити? Чому інші країни, окрім цих восьми, не розробляють її?

По перше, існують міжнародні акти 60-х років "Про нерозповсюдження ядерної зброї", і були вони підписані всіма державами світу, окрім Ізраїлю і Північної Кореї. Крім того, коли розробка дійшла до стадії промислової – Індія і Пакистан підписали ці документи, але паралельно йшли роботи по розробці ядерної зброї. Потім вони заявили, що в них є ядерна зброя, коли вони вже поставили її на озброєння.

Що являє собою зараз сучасна ядерна зброя?

Ядерна зброя – це не тільки ядерний заряд, це треба розуміти, але й те, за допомогою чого її доставляють і за допомогою чого її підривають, так званий "ядерний чемоданчик". І є можливості для того, щоб цю ядерну зброю доставити. Це або наземні міжконтинентальні ракети, або авіаційні, або морське базування. У деяких країн, наприклад, у Великобританії, є тільки підводні човни з ядерним зарядом, в них більше немає нічого. Це все – бомби або ракети, іншого вигляду ядерна зброя не має. Є розробки торпед із ядерною бойовою частиною, це тактична зброя.

Яка різниця між стратегічною і тактичною зброєю?

Ядерна зброя поділяється на три види: боєголовки малої, середньої та великої потужності. Тобто, вся потужність ядерних зарядів вимірюється в тротилі. Тобто, скільки потрібно тротилу, щоб підірвати, вивільнити аналогічну кількість енергії. За розрахункову одиницю використовують одну тисячу тонн тротилу, і це кілотонн. Малої потужності головки – до десяти кілотонн, середньої до 100 кілотонн, і великої до однієї мегатонни. Щоб розуміти, на Хіросіму було скинуто 13 кілотонн, на Нагасакі приблизно 20 кілотонн. За нинішніми стандартами, це зброя малої потужності. У цих вісьмох країн є потужніша зброя на сьогоднішній час.

У РФ всі ці види зброї є?

Так, у Росії є 6 257 боєголовок, це на кінець 2021 року. З них 1 458 було розгорнуто, а ще 3 039 знаходились на зберіганні. У США цих боєголовок менше – 5 550. На Росії є підводні човни і ракетні кораблі, де знаходиться ядерна зброя, є бомбардувальна авіація і є балістичні ракети. Балістичні ракети є і міжконтинентальними, і тактичними. Той, де "Калібр" або "Іскандер", який нині по Україні використовується досить часто, вони мають і ядерну бойову частину. Вона поки не застосовувалась. Навчання проводяться регулярно, але вони всі віртуальні. Бойову частину до ракети прилаштовують, виводять на бойовий курс, літак або ракета, наприклад, і здійснюється електронний пуск.

Україна теж мала ядерну зброю, це був третій ядерний потенціал у світі після США і РФ. Скільки в нас було зброї?

Після розпаду радянського союзу вся радянська зброя була на території трьох нових держав: Казахстан, Білорусь і Росія. У 1994 році Україна ядерний статус втратила, і втратила самостійно. Тобто, прописано в конституції, що Україна є без’ядерною державою. На той час в нас було 1270 одиниць ядерної зброї. У нас були, фактично, тільки стратегічні пускові установки – це такі ракетні шахти, були тактичні – "Точка У", і були ядерні бойові частини до авіаційних ракет Х-55. Цю зброю стратегічну ми використати не могли, вона керувалася тільки з Москви. Тобто там, де знаходився основний штаб стратегічних ракетних військ. Тактичну зброю Росія вивезла в першу чергу ще в 1992 році, були підписані міждержавні угоди. Ось тактичну зброю ми могли використати без участі Росії. Американці тоді провели величезну роботу для того, щоб Україна не мала ядерної зброї. На той час у США був величезний страх того, що ця зброя може потрапити до інших рук, що це може бути використано проти Європи або США.

Чи може зараз відмовитись Україна від свого без’ядерного статусу?

По-перше, зараз засобів для доставки ядерних зарядів в України немає. Фактично, технологія та рівень розвитку нашої науки дозволяє, чисто теоретично. Є в нас і уран, і можливості для його збагачення. Але цим ніхто не займався і це дуже коштовно. Я думаю, що для Заходу це неприйнятно.

Пропагандистські видання писали, начебто, "Україна спільно з Британією готувала ядерну зброю, аби вдарити по Росії". Чи в теорії таке можливо?

Чисто теоретично – це наукова фантастика. Деякі терористи, які розробляють, на колінці, ядерну бомбу, кладуть її в рюкзак, або якась валіза, привозять його й підривають. Насправді для того, щоб підірвати, щоб навіть запустити ланцюгову реакцію, це величезна проблема. І це найбільш секретна частина всієї ядерної зброї, яким чином підривається ядерна зброя.

Який порядок застосування ядерної зброї?

Ми можемо говорити про західні і російські стандарти. Російські – це фактично радянські стандарти. Росія в 2000 році прийняла "Теорію ядерного стримування", і це стримування говорить, що ядерна зброя може використовуватись тільки в деяких випадках: коли буде запуск балістичних ракет по території РФ або її союзників; застосування ядерної зброї або інших видів зброї масового знищення проти РФ і союзників; напад на критичні урядові та військові об’єкти РФ, що загрожує її ядерному потенціалу. Після цього президент Росії має змогу натиснути на так звану «червону кнопку». Є оперативний черговий, який за це відповідає. І там декілька етапів – дві-три людини повинні взяти частину ключа і тільки так запускається цей процес. Не особисто президент натискає кнопку і летять ракети. На використання ядерної зброї потрібно декілька етапів.

На вашу думку, на якомусь етапі може хтось сказати "ні"?

Ні, там є відбір, достатньо жорсткий, там повністю "людина-функція". Для розуміння, ракети летять десь 10-15 хвилин, і для того, щоб запустити удар у відповідь, це дуже мало часу.

Щодо удару у відповідь: є якесь стримування США та інших країн щодо Росії? Полетить в бік Росії ядерна зброя?

Так, це автоматично, це система протиракетної оборони розгорнута. До речі, у Чорнобилі є радіолокаційна станція радянських часів «Дуга». Ця «Дуга» була одним з елементів протиракетної оборони. Тобто, оповіщення Москви, керівництва, про те, що до нас летять ракети.

Якими будуть наслідки використання ядерної зброї для всього світу?

Зараз говорять, що ядерна зброя – це стримування від масованого конфлікту, від конфлікту на рівні планетарної Третьої світової війни. Всі розуміють, що запуск навіть однієї-трьох ракет – явно доброго нічого не буде.

Чи можна врятуватися від ядерного вибуху?

Від ядерного вибуху можна врятуватися тільки у спеціально обладнаному бомбосховищі. Маю на увазі, що там повинна бути система очищення повітря, повинні бути й деякі елементи, які зменшують радіаційне опромінювання.

Чи є такі сховища у Чернігові та області, чи в Україні в цілому?

Під час радянського панування такі були бомбосховища, але вони були лише у великих містах, підприємствах, і вони не мають масового характеру – тільки для того, щоб зберегти еліту.

Чи може ядерна зброя знищити острів чи континент?

Тактична ядерна зброя в радянські часи і США – вони це відпрацьовують. Це до десяти кілотонн, кидається по військовому об’єкту, і потім вже йде наступ війська, звісно, за допомогою протигазів. Але такого, що знесе пів континенту – такого немає. Стратегічна зброя – так, це мегатонни. Але не буде пів РФ і пів Великобританії. Навіть під час Чорнобильської трагедії – пил кілька разів пройшов через планету.

Що означає поняття "ядерна зима"?

Ось цей пил, який підіймається – він закриває сонце, і він не осаджується, постійно висить у повітрі. Тобто, оці частки закривають сонце і, фактично, якщо це буде масово, то декілька тижнів без сонця призведуть до того, що температура повітря зміниться. Критично зміниться, критично для існування людини та людства. Я не думаю, що в когось є такі величезні бомбосховища, які можуть підтримувати температуру повітря в такому придатному для людини стані.

На скільки, на вашу думку, ймовірне використання ядерної зброї РФ проти України?

Абсолютно нереально. Хоча були ще буквально 15 років тому навчання в Росії, де відпрацьовували тактичний ядерний удар по Києву. Там були й розрахунки. Але по результатах цього навчання було вирішено, що немає сенсу. Тому що руйнування інфраструктури і руйнування міста будуть критичними, і результату такого вони не будуть мати. Якщо використовувати ядерну зброю, то для цього потрібен буде результат. Тобто, зможемо ми після використання ядерної зброї піти далі, або вирішити військові задачі? Ми не говоримо про політичні завдання, тобто, зміна управління і таке інше. Військові дійшли такого висновку.

Для того, щоб продемонструвати власну спроможність, що вони це можуть, – може бути. Але, яка буде реакція Заходу – побачили, що і США, і Європа сказали, що будь-яке використання зброї масового ураження призведе до Третьої світової війни. Будь-якої зброї масового ураження – і хімічної, тактичної.

Теоретично, якщо Україна мала б ядерну зброю, чи спромоглась би Росія розпочати повномасштабну війну?

Я повинен сказати, що наявність ядерної зброї, на жаль, у сучасному світі є запорукою того, що на країну не нападуть. Якщо у країни є ядерна зброя – військовий конфлікт малоймовірний.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

05.03.2024 5 клас Модуль Бадмінтон

11.12.2023 6 клас Модуль Гімнастика

05.09.2023.5 клас Модуль Дитяча легка атлетика