23.03.2023 10 клас Бесіда .Ознаки отруєння.Запобігання отруєння чадним газом.Домедична допомога при отруєннях.

 





Тема    ОЗНАКИ ОТРУЄННЯ. ЗАПОБІГАННЯ ОТРУЄННЯМ ЧАДНИМ ГАЗОМ. ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ЧАДНИМ ГАЗОМ.                                                                                                                                     

                                                                                                                                                  

Мета: Продовжити ознайомлення дітей із правилами користування газовими приладами, вчити правильно діяти при екстремальних ситуаціях, які спричинені накопиченням чадного газу, довести дітям необхідність дотримання правил безпеки, виховувати впевненість, рішучість, обачливість, самостійність, вміння висловлювати свої думки.

 

Обладнання:  Таблички з написами „Медики”, „Журналісти”, „Пожежник”.

 

Тип заняття: Прес-конференція.

                                               Хід заняття

1. Мотивація навчальної діяльності.

       Тема нашого  заняття – ознаки отруєння чадним газом. Домедична допомога при отруєнні чадним газом.

      Урок  проводиться у формі  рольової гри   „ Прес-конференція”

На нашій прес-конференції будуть присутні: група медиків, група журналістів, група слухачів. Якщо ви не заперечуєте , я візьму на себе роль керівника нашої гри.

 2. Прес-конференція

 Керівник:          Колись давно , коли люди жили общинами вони випадково навчилися здобувати вогонь тертям каменя об камінь. Для чого ж людині необхідний був вогонь? ( Для приготування їжі, створення світла і тепла...) Однією з важливих умов існування людини є харчування. Скажіть, будь ласка, а за допомогою чого ваші мами готують страви?  ( Плити ). Є газові і електричні плити. Це такі пристрої, які можуть створювати тепло  (електроплита) і підтримувати вогонь ( газова плита). А чому ж вогонь на плиті не гасне? (Відповіді дітей ). З труб до плити надходить така речовина, яка легко горить , не створюючи при цьому ніякого запаху. Це природній газ. Але при довгочасній роботі газової і електричної плити виділяється газ, який називають чадним. Також він існує у газах  , які  виходять з вихлопної труби автомобіля, при пожежі...

Журналіст:     А що це за професія – пожежник ? Чим вони займаються?  І як давно вона існує?

Керівник:  На ці питання нам відповість запрошений пожежник.

Пожежник:  Раніше моєї професії не існувало. У разі пожежі всі люди вибігали на вулицю , утворювали „живий ланцюг” від будинку до криниці чи водойми і відрами носили воду ,гасили полум’я. Лише в 1666 році, коли в Лондоні виникла пожежа , що знищила 13000 будівель, англійці винайшли ручні насоси, щоб качати воду для боротьби з вогнем.  Громадяни почали об’єднуватись у добровільні пожежні команди. Так і з’явилася моя професія. Ви бачите, що вона досить давня. І на жаль необхідність її існування не зникає, навпаки, виникають нові причини пожежі, а значить, пожежникам додається об’єм роботи.

Журналіст:   Невже і ви зустрічаєтеся із боротьбою з чадним газом ?

Пожежник:   Звичайно, адже чадний газ виділяється при будь-якому горінні чи навіть нагріванні. Тому , шановні діти, так важливо щодня провітрювати кімнату.

Журналіст:   Ми багато говоримо про чадний газ. А яка від нього шкода ?  Які ознаки отруєння ? Яку можливу допомогу ми можемо надати постраждалим ?

Керівник :   Гадаю, що на це питання нам дасть більш змістовні відповіді група медиків.

Медики:   Допомога, передбачає, забезпечення   надходження свіжого повітря, короткочасне вдихання пару аміаку ( відомий, як нашатирний спирт) гаряче пиття, розтирання тіла.

Журналіст: Які ще  відомі ознаки отруєння, крім втрати свідомості?

Медики:  Ранніми симптомами є головний біль, нудота, шум в вухах, важка голова. Пізніше спостерігається: прискорення пульсу , блювання, виникає сонливість, судоми, задишка, дихання стає поверхневим, навіть може настати його параліч, що призводе до смерті. Не забудьте, що при таких ознаках слід, викликати медичну допомогу.

3. Закріплення вивченого  матеріалу.

 Керівник :   Що ж, на сьогоднішньому занятті ми дізналися дуже багато цікавого і корисного матеріалу, вислухали думки багатьох спеціалістів. Наскільки ви були уважними і запам’ятали все, про що ми говорили, перевіримо розгадавши кросворд, лише уважні учні знайдуть „ключик” до цього кросворду. Розгадайте кросворд по горизонталі, а по вертикалі  з’явиться „ключик”.

 

 

                                                                          71

По вертикалі:

- Який стан дихання при отруєнні чадним газом може привести до смерті? (параліч).

- Пари, якої речовини, слід вдихати людині, щоб прийти до свідомості? (аміак).

- Хто стоїть на варті нашого здоров’я ?  (медики )

- Він може стати причиною пожежі?  (сірник )

- Професіонали, яких викликають по телефону за номером 01 (пожежники)

- Хто винайшов перший ручний насос для гасіння пожежі ?  ( англійці )

- Внаслідок, якої реакції виділяється чадний газ? (горіння )

- Стан викликаний чадним газом, який характеризується тимчасовою непрацездатністю. (судома )

- При наданні першої медичної  допомоги, при отруєнні чадним газом тіло треба... (розтерти)

Який же „ключик” ви прочитали у кросворді  ( чадний газ )

 4. Підсумок заняття.

- Назвіть причини чадного газу?

- Які ознаки отруєння чадним газом ви знаєте?

- Як слід надавати першу домедичну допомогу потерпілому від чадного газу?

                                                                                                                                                    

                                    

                                                 

 

 

 

 

 

ОЗНАКИ ТА ПЕРША ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ЧАДНИМ ГАЗОМ


Чадний газ — безколірний газ без запаху.
Чадний газ, складається в основному з окису вуглецю, який утворюється в результаті неповного згорання різних видів палива: вугілля, дров, нафти, природного газу.
До отруєння може привести неправильне користування п'єцами, якщо не щільно закрити дверцята і забути витягнути заслінку труби, якщо піч несправна.
Велика небезпека отруєння окисом вуглецю виникає в гаражних приміщеннях, коли не дотримуються правил безпеки. Як показують спостереження, велику кількість чадного газу може створити робота автомобільного двигуна в одномісному гаражі, при закритих дверях.
До накопичення чадного газу в приміщенні та отруєння ним може призвести неправильне користування газовими приладами та користування несправними газовими приладами.   
Оскільки окис вуглецю немає запаху і не подразнює верхні дихальні шляхи, людина не відчуває його при диханні, і тому отруєння наступає непомітно.
Головна небезпека полягає в тому, що чадний газ через легені швидко проникає в клітини крові, заміняє кисень, що міститься в еритроцитах.
Внаслідок цього в організмі виникає кисневе голодування (гіпоксія).

Ознаки та симптоми отруєння чадним газом

Особливо чутливі до окису вуглецю діти, вагітні, люди, які мають хвороби легень і серця.
Якщо вміст окису вуглецю у повітрі дуже великий, то людина зразу втрачає свідомість, з'являється корч і наступає смерть.                       
Проте часто спостерігається поступовий розвиток симптомів отруєння.
Перші його ознаки можуть служити сигналом до небезпеки. Насамперед відчувається головний біль, інколи шум у вухах, нудота. Якщо дія окису вуглецю продовжується, то розвивається загальна слабість, сухий кашель, блювання, свідомість ще зберігається. Інколи спостерігається збудження, яке супроводжується слуховими і зоровими галюцинаціями. В подальшому людина втрачає свідомість, її шкіра червоніє, а зіниці розширюються. Дихання спочатку шумне і прискорене, потім стає поверхневим і сповільнюється.   

Перша допомога при отруєнні чадним газом

При отруєнні чадним газом, потерпілого необхідно винести на свіже повітря, покласти під голову подушку, розстебнути  комір і пояс.     
Найкращий засіб при цьому отруєнні - довготривале вдихання кисню.
Якщо є можливість, потрібно принести з аптечки кисневу подушку. На голову і груди кладуть холодний компрес і змочений холодною водою шматок тканини, рушника, носової хустинки. Якщо потерпілий при свідомості, його потрібно напоїти міцним чаєм, чи кавою. Ні в якому випадку не можна давати алкоголю. При втраченій свідомості, дають нюхати змочену нашатирним спиртом вату, але обережно, щоб не завдати опіків. Якщо потерпілий не дихає, або дихання швидко погіршується, потрібно зразу приступати до проведення штучного дихання за методом "рот в рот", або "рот в ніс".    
Після надання першої допомоги потерпілого необхідно швидко відправити у лікарню, викликавши машину «швидкої медичної допомоги» за телефоном «103»

 

 

 

 

 

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

05.03.2024 5 клас Модуль Бадмінтон

11.12.2023 6 клас Модуль Гімнастика

05.09.2023.5 клас Модуль Дитяча легка атлетика